torsdag 3. april 2008

Brukermedvirkning i arbeid!

Kompetansemål:

Elevene skal kunne gjøre rede for hva brukermedvirkning betyr i barne- og ungdomsarbeiderfaget.

12 Å si sin mening og bli hørt
Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det, og barnets meninger skal tillegges vekt.

13 Få og gi informasjon
Barnet har rett til ytringsfrihet, til å søke, motta og spre informasjon og ideer av alle slag og på alle måter.

Gjør rede for hva brukermedvirkning betyr når du arbeider i:

Når du arbeider i barnehage er det viktig å la barnas meninger komme fram. Vi voksene må være flinke til å oppmuntre barna til å si sine meninger, om hva de vil gjøre, og ikke la bare de voksne si hva de skal gjøre. Det er også veldig viktig og lytte til det barna har å si, fordi barnas meninger og tanker er like viktig som alle andres.
Modningsnivået til barnet er viktig å tenke på, altså barna får lov til å være med å bestemme, men de voksne har et viss ansvar. Det er også viktig å spørre barn spørsmål, som feks hva de vil gjøre etter de har spist frokost osv.


Når det kommer til medvirkning i skolen så er det slik at de har læringsmål som skal nås, og det er det lærerenes ansvar å passe på. Elevene skal være med på å delt i besluttninger som gjelder deres egne og gruppas læring. Som klasseregler, at alle er med på å finne ut hvilke regler de vil at klassen skal følge.
Hvis elevene får lov til å være med på å plannlegge ting, og gjennomføring av saker og vurdere opplæringen, for da vil de bli mer bevisst på sin egen læreprosess. Det er også viktig da å få med alle elevene, slik at alle blir inkluderte.

I en ungdomsklubb så skal ungdommene få lov til å være med å bestemme, og bli hørt. Får at de kan få være med å bestemme så kan man lage noen undersøkelser eller la dem være med på et styre, sånn at de kan bestemme når det feks skal være konserter osv.
For ungdommene må bli hørt de å, deres meninger er også viktige. Også kan de bestemme om hvilke aktiviteter de skal ha. De kan også ha hovedansvar for de tingene de har bestemt og ha, feks hvis de skal ha en konsert, og at de da lager regler osv.

Ingen kommentarer: